lauantai 27. helmikuuta 2010

Reilua muotia





Reiluus on nyt suosittua. Sen lisäksi että Starbucks ja Ben & Jerry’s ovat viime päivinä  ilmoittaneet siirtyvänsä reiluihin raaka-aineisiin, niin myös reilua muotia on yhä enemmän tarjolla. Viimeisimpiä tapahtumia tällä saralla on Emma Watsonin suunnittelema mallisto People Treelle.


Emma Watson näyttelee Hermione Grangeria Harry Potter -elokuvissa, ja on yksi Hollywoodin parhaiten palkattuja näyttelijöitä. Emman mallisto sisältää vaatteita sekä tytöille että pojille, ja siinä on preppy chic -fiilistä. People Tree myy muidenkin suunnittelijoiden reiluja mallistoja. Ainakin naistenvaatteet ovat sellaisia, joita kuvittelisin löytäväni mm. Vero Modasta tai Zarasta, ja hintaluokkakin on varsin kohtuullinen.

Malliston voi nähdä osoitteessa: http://www.peopletree.co.uk/emma-watson/

Mitä sinä ostaisit?

-Nora

keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Kouluruokailusta

Viime viikolla Tamperelainen kertoi artikkelissaan, että Tampereen kouluihin kaavaillaan viikottaista kasvisruokapäivää. Tämän viikon Tamperelainen raportoi, että ajatus on saanut ristiriitaisen vastaanoton ja heidän verkkosivuillaan keskustelu käy kuumana.

Etenkin nimimerkki “lukiolainen” on huolissaan siitä, miten hän urheilijana jaksaa koko koulupäivän pelkillä kasviksilla, kun ei niissä ole mitään proteiineja. “Kasvaville nuorille ei ole terveellistä syödä pelkkiä kasviksia. Jos halutaan parantaa ruoan terveellisyyttä, tulisi annoksiin lisätä reilusti lihaa, jota nyt ei ole todellakaan riittävästi.”

Onneksi muutama henkilö on tuonut esille, että kasvisruoka ei ole pelkkää salaattia, vaan proteiineja saa runsaasti mm. soijasta, pavuista, linsseistä, täysjyväviljasta ja pähkinöistä.

Itse olen aika vapaamielinen kasvissyöjä, syön myös kalaa enkä ole vegaani. Olen silti kokeillut opiskelujeni aikana erilaisia ruokavalioita, jopa elävää ravintoa. Se ei minulle sopinut, tarvitsen lämmintä ja kypsennettyä ruokaa. Olen myös aika vapaamielinen sen suhteen, mitä muut ihmiset syövät. Kukin tavallaan. Mutta suvaitsemattomuus sekä tietämättömyys harmittaa.

Sitkeästi vallalla on vieläkin se, että raavas mies ei pärjää muulla kuin isolla lihaköntillä. Keskustelupalstalla voivotellaan nuorten kasvavien miesten puolesta ja ollaan sitä mieltä, että kyllähän ne 30-kiloiset kasvissyöjätytöt pärjäävät mutta pojat kärsivät.

Minua harmittaa, että asioista ei oteta selvää ja edelleen ajatellaan, että kasvisruoka tarkoittaa salaattia. Ja nythän on kuitenkin kyse vain yhdestä päivästa viikossa. Koulujen seinillä mainostettiin jo 90-luvulla että kerran viikossa pitää syödä kalaa, eipä sitä vastaan pullikoida vaikka monet eivät varmasti pidä kalan mausta. Ruokalistoilla on jo nyt pinaattilättyjä ja puuropäiviä, miksi sitten ei kunnon ravitsevaa kasvisruokaa?

Toivon vain kovasti, että ruuan valmistajat osaavat tehdä kasvisruuasta sekä täyttävää että maittavaa, jos tämä suunnitelma toteutuu. Ja toivon että tämän päivän nuoret ovat niin ennakkoluulottomia että ainakin maistavat ruokaa ennen kuin tuomitsevat.

torstai 4. helmikuuta 2010

Tavaroista ja tilauksista

Viime viikolla kaupalta kyseltiin kahtakin asiaa: reppuja ja aamutossuja. Molempiin oli pakko vastata ei. Reppuja valikoimassamme on kyllä ollut ja niitä tilataan kyllä jossain vaiheessa lisää, mutta ne ovat ehkä enemmänkin sesonkituote joita menee enemmän kesällä ja syksyllä.

Aamutossuja sen sijaan ei löydy ollenkaan meidän tukuistamme. Kengät ovat muutenkin hankala myyntiartikkeli, niitä kun pitäisi tilata useita kuoseja sekä kokoja. Kesällä meillä on kyllä nahkaisia sandaaleja muutamaa kokoa myynnissä, mutta muuten emme pidä valikoimissamme kenkiä.

Miten me teemme sitten tilauksia? Täällä kaupalla me keräämme tuotteita, jotka ovat loppumassa tai loppu erilliseen tilauskansioon. Se on järjestetty tukkujemme mukaan ja kun jonkin tukun alle on kertynyt tarpeeksi tavaraa, kutsumme tilausryhmän kokoukseen ja teemme tilauksen. Huomioon pitää ottaa tavaran tukkuhinta, menekki, onko sitä enää saatavilla ja paljonko meillä on varaa tilata. Jos olet aina halunnut tietää, miten tehdään tilauksia tukkuliikkeisiin, olet tervetullut katsomaan ja kokeilemaan itse!